Als klein meisje wilde ik al mensen helpen, dit vond ik mooi als ik dit kon doen.  

Op de middelbare school ging ik maatschappelijk stagelopen in een bejaardenhuis, daar werd het nog een keer bevestigd dat ik de zorg in moest gaan. 

Na de middelbare school ben ik door gaan leren en ik kreeg een vaste baan in de zorg als Helpende!  

In die tussentijd heb ik veel mooie en emotionele dingen meegemaakt en veel ervaring opgedaan.  

Helaas moest het verpleeghuis dicht vanwege de regeling van corona.  

 Het mooie wat ik zag toen het verpleeghuis weer open mocht voor bezoek is, dat een man zijn echtgenote weer kon zien. Haar man liep naar zijn vrouw en begonnen elkaar te knuffelen en gaven elkaar een kus en huilde van geluk dat ze elkaar weer mochten zien. Dat was voor mij ook wel even slikken, zo zie je maar ook in de corona tijd wat echt liefde is. 

Ik heb bewoners zie komen en zien gaan. Dat is en blijft toch een nare van het vak dat bewoners voor wie je hebt gezorgd overlijden.  

Ze zeggen wel eens dat je geen band met een bewoner mag hebben, maar dat is behoorlijk lastig om je daaraan te houden. 

Hoe mooi kan het zijn dat een oudere dame jou een kus en een knuffel geeft voor de zorg die je verleend hebt, of een luistert oor geboden hebt als ze verdrietig zijn, of gewoon gezellig bij hun zitten met een kopje thee of koffie. Soms dans ik met de mensen dan zie je helemaal opleven, of soms gewoon lekker gek doen met de bewoners. Ik werd laatst een engel genoemd door een bewoner.  

Soms zeggen collega’s wel is Janet, waar haal jij je geduld toch vandaan? Dan zeg ik ja, geen idee dit zit blijkbaar gewoon in mijzelf. 

 Momenteel ben ik leerling Verzorgende IG, in een verpleeghuis op de afdeling PG (mensen met dementie). 

Dit is best wel pittig je werkt en daarnaast volg je nog een opleiding van 2 jaar. Dit is echt mijn droom om die opleiding te kunnen halen.  

 Vaak wordt er aan mij gevraagd waarom ik in de zorg werk, 

Meestal zeg ik als je het vanuit je hart toe dan weet je zeker dat je een goede keus hebt gemaakt. 

Ik ben nog steeds dankbaar dat ik dit kan en mag doen, 

Ik wil mijn verhaal afsluiten met een tekst 

Zorg is zoveel meer dan zorgen, zorg is liefde, hoop, en betrokkenheid.

Janet van Dijke
Leerling Verzorgende IG