HomePodcastMeer zelfvertrouwen en bewegingsvrijheid door de Heupairbag

Meer zelfvertrouwen en bewegingsvrijheid door de Heupairbag

Bij oudere mensen neemt de angst om te vallen toe, zeker als iemand al een keer gevallen is. Deze angst zorgt ervoor dat men minder en voorzichtiger gaat bewegen, wat de kans op vallen juist vergroot.

Wat is de heupairbag

De heupairbag is een soort zachte riem, die onder de kleding gedragen kan worden. Als de cliënt valt terwijl deze de heupairbag draagt, blaast een speciaal kussen zich automatisch op. De klap van de val wordt opgevangen en de heupbotten worden beschermd.

“Als ze straks maar niet valt als ik weer weg ben”

Soms kom ik bij mensen in de wijk waar ik niet altijd met een gerust gevoel weg ga omdat die persoon niet meer zo stabiel kan lopen door bijvoorbeeld medicatie of het ouder worden. Dan denk ik “als ze maar niet valt, als ik morgen aanbel dat die persoon dan ergens ligt.”

Minder kans op een gebroken heup bij vallen

Door inzet van de heupairbag is de angst om te vallen afgenomen en men beweegt weer vrijer. Uit onderzoek van het LUMC blijkt dat het aantal heupfracturen sinds de heupairbag met 50% is gedaald. Met een heupairbag is er minder supervisie nodig voor valgevaarlijke cliënten, wat ervoor zorgt dat de zorgprofessional kostbare tijd op een andere manier kan inzetten. Daarnaast wordt de kwaliteit van leven vergroot omdat mensen weer veiliger kunnen bewegen waardoor ze meer zelfvertrouwen hebben om te bewegen.

Tijdens dit gesprek bespreek ik met de innovatiebegeleiders Sophie van Vugt en Inge den Hollander van De Zorggroep wat een heupairbag is, en wat zijn de voordelen voor de cliënten en de zorgverleners.

Bekijk de video over de heupairbag:

 

Beluister het gesprek via Spotify of via jouw favoriete podcast app!

Deze content is gemaakt in samenwerking met:

Meer informatie over de heupairbag bekijk: www.vgz-zorgkantoren.nl/heupairbag

designed by Freepik – Freepik.com

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments