HomeNieuwsDe Dag van de Zorg

De Dag van de Zorg

Jaarlijks vieren wij zorgmedewerkers de Dag van de Zorg! Dan is het hele land wit gekleurd en dan zingen wij samen liedjes over ons prachtige vak! We dansen, springen, vieren feest en de gehele dag wordt er geapplaudisseerd door alle mensen in Nederland!

En toen werd ik wakker…

12 mei 2023

Vandaag is het weer zover, de Dag van de Zorg! Eigenlijk de Dag van de Verpleging. De geboortedag van Florence Nightingale, geboren op 12 mei 1820. Florence Nightingale was een Britse verpleegkundige, sociaal hervormer, statistica en mystica.

Zij heeft ervoor gezorgd dat wij gezien worden als zorgmedewerkers. Zij heeft ons vak op de kaart gezet. Zij is degene die opstond met haar vurige lamp en de zorg wereldwijd onder het licht bracht!

Het is inmiddels 2023 en helaas lijkt het erop dat haar kaarsje bijna is opgebrand.

Want anno 2023 is de zorg op zwart gegaan. We zien het licht niet meer. Het is donker in de zorg. En het lichtpuntje aan het einde van de tunnel lijkt steeds kleiner te worden… Hoe kan dat nou? De zorg, het fundament van onze samenleving, lijkt ten onder te gaan…

En wat kunnen we doen? Wachten tot Florence weer terugkeert op aarde? Zodat zij ons weer zichtbaar maakt en dat alles dan weer goed komt? Dat zal zeer waarschijnlijk niet gaan gebeuren. Het is tijd dat wij zorgmedewerkers zelf iets gaan doen.

Het is nu tijd dat we met z’n allen die lamp vastpakken. Het is tijd dat wij zelf het licht weer gaan vinden. Het is tijd dat we samen opkomen voor ons vak. We moeten het zelf doen en dat kunnen we ook!

En als we niets doen, dan zal de situatie alleen maar verslechteren. Er is een tekort aan personeel, de werkdruk is hoog en de waardering voor het vak lijkt af te nemen. Dit zijn slechts enkele van de vele uitdagingen waarmee de zorgsector te maken heeft. We moeten actie ondernemen en de problemen in de zorg aanpakken. Dit kunnen we alleen door samen te werken en onze stem laten horen.

Er zijn gelukkig ook nog lichtpuntjes. Er zijn nog steeds heel veel mensen die met passie en toewijding werken of willen gaan werken in de zorg. En er zijn organisaties en initiatieven die zich inzetten voor het verbeteren van de zorg.

Het is belangrijk dat we deze mensen en initiatieven steunen, dat we voor verbinding zorgen en vooral samenwerken om de zorg te verbeteren.

Vandaag is ook de officiële lancering van De Zorg Community en de Tommie app. Een online community waar zorgmedewerkers, zorgorganisaties, opleidingsinstituten, vakbonden en brancheverenigingen zich kunnen gaan verenigen.

Het is belangrijk dat alle zorgmedewerkers, zorgorganisaties, vakbonden en brancheverenigingen in Nederland samenwerken zodat de Zorg weer werkbaar wordt! Met meer werkplezier, waardering en meer collega’s. Door ons te verenigen vormen we een eenheid, zodat er nu écht iets gaat veranderen!

Laten we vandaag op de Dag van de Zorg, niet alleen stilstaan bij de prachtige geschiedenis van ons vak, maar ook kijken naar de toekomst.

Laten we ons inzetten voor een gezonde en bloeiende zorgsector, zodat we de komende jaren met trots kunnen blijven zeggen dat we zorgmedewerkers zijn.

Wil jij je ook inzetten voor een betere zorgsector? Word dan lid van De Zorg Community en download de Tommie app! Want alleen samen kunnen we de Zorg verbeteren!

Je kunt de apps gratis downloaden via de onderstaande links:

 

Wil je meer informatie over De Zorg Community? Ga dan naar: https://dezorgcommunity.nl/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments