HomePodcastReablement: De zorg van de toekomst! - Elly Branderhorst (Zelfredzaamheid - Langer...

Reablement: De zorg van de toekomst! – Elly Branderhorst (Zelfredzaamheid – Langer zelfstandig thuis wonen)

Elly Branderhorst is ergotherapeut, onderzoeker en projectleider Langer Actief Thuis zorgorganisatie Mijzo.
Zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen is een diepe wens van veel ouderen. ‘Reablement’ draagt daaraan bij. Maar wat betekent reablement nou eigenlijk? En hoe kunnen we dit gaan toepassen in de praktijk?
Tommie gaat, op verzoek van het VGZ Zorgkantoor, met Elly in gesprek over reablement. Want als er iemand is die vol passie en enthousiasme kan vertellen over dit onderwerp dan is zij het wel! Reablement: De zorg van de toekomst!
Duurzaam

Langer Actief Thuis is het reablement-programma waarmee zorgorganisatie Mijzo op weg is om de ouderenzorg te verduurzamen. In de methode uit Scandinavië, met Denemarken als koploper, nemen mensen zelf de verantwoordelijkheid voor de manier waarop zij willen leven en ouder willen worden. Dit past naadloos in een veranderende samenleving en draagt bij aan duurzame zorg in de huidige arbeidsmarkt. 

Zelfredzaamheid

De resultaten van een pilot van 3 maanden bij Mijzo waren goed. Vijf van de zes deelnemers behaalden alle doelen en vier van de zes deelnemers waren na afronding weer zelfstandig en hadden geen wijkverpleging meer nodig. Het mooiste effect is misschien wel dat de pilot laat zien dat je als oudere echt gelukkiger wordt van deze manier van zorg leveren. Dat je nog zelfstandig dingen kan blijven doen in plaats van afhankelijk te zijn van zorg. Als mensen wijkverpleging krijgen, dan worden zaken overgenomen terwijl iemand dat met een beetje hulp vaak nog prima zelfstandig kan. Mijzo is ervan overtuigd dat kwaliteit van leven mede bepaald wordt door zelfredzaamheid.

Terug naar zelfstandigheid

Wanneer een oudere zich voor wijkverpleging aanmeldt, komt hij/zij in een intensief traject om thuis weer zo zelfstandig mogelijk te worden. Bijvoorbeeld door weer zelf te kunnen koken, douchen of steunkousen aan te kunnen trekken. In maximaal twaalf weken werkt een multidisciplinair team samen met een fysiotherapeut, ergotherapeut en de oudere aan het behalen van de zelfgeformuleerde doelen. Aan het einde van het traject volgt een indicatie voor wijkverpleging als dat nog nodig is. Behalve in de wijkzorg, kun je reablement ook heel goed toepassen in het verpleeghuis.

Door met begeleiding weer zelfstandig activiteiten te kunnen uitvoeren, groeit het zelfvertrouwen en wordt de mobiliteit vergroot. Elly Branderhorst – Projectleider Langer Actief Thuis.

Heel veel luister en/of kijkplezier!

Beluister het gesprek via Spotify of via jouw favoriete podcast app!

Bekijk hieronder de volledige video van het gesprek met Elly Branderhorst!

Deze content is gemaakt in samenwerking met:

Wil je mee informatie over reablement? Ga dan naar: www.vgz-zorgkantoren.nl/reablement

________________________________________________________________________

Heb jij ook een mooi verhaal over (je werk in) de zorg? En zou je dit graag willen delen via de Tommie in de zorg podcast? Of via de verhalen pagina van tommieindezorg.nl? Stuur dan een mail naar: info@tommieindezorg.nl!

Je kunt mij volgen via: FACEBOOK, INSTAGRAM, TWITTER & LINKEDIN

En abonneer je op mijn YouTube kanaal via: https://TinyURL.com/y8gafcgz/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments