Hometommieindezorg.nlWat kan de geschiedenis ons leren over de toekomst van de zorg?

Wat kan de geschiedenis ons leren over de toekomst van de zorg?

De laatste jaren probeer ik mij meer te verdiepen in de geschiedenis van ons vak. En ik vraag mij steeds vaker af: wat kunnen we nou leren van die geschiedenis? Hoe heeft de zorgsector zich ontwikkeld tot wat het vandaag is?

Ik denk dat deze vragen zijn niet alleen relevant voor mij als verpleegkundige, maar voor heel veel mensen die werkzaam zijn in de zorgsector.

In het verleden was de zorg eenvoudiger, minder gespecialiseerd en meer vanzelfsprekend.
En daarmee bedoel ik niet dat de zorg minder goed was destijds. Misschien is het tegendeel zelfs waar… Maar wat betekent dit voor ons begrip van de huidige zorg?

Want vandaag de dag is de zorgsector is geëvolueerd van eenvoudige zorgverlening tot een complexe bureaucratische machine die alleen maar duurder wordt en waar heel veel over gemopperd wordt. Goed om een keer te mopperen natuurlijk maar het gaat niet bijdragen aan het oplossen van de problemen in de zorg.

Het gaat vaak over “de problemen in de zorg”. Alsof we een afgebakende groepering zijn die in een ellendige toestand verkeert. Ik ga niet ontkennen dat er veel problemen zijn maar ik hoop dat mensen beseffen het geen “problemen in de zorg” zijn maar maatschappelijke problemen. Want ieder mens krijgt vroeg of laat te maken (de) zorg.

Wat ik ook interessant vind aan het bestuderen van de geschiedenis van de zorg is dat ik beter besef wat er tot op heden is bereikt en wat we nog kunnen bereiken in de toekomst.

Het dwingt mij om na te denken over alle obstakels die zijn overwonnen en hoe die zijn aangepakt in het verleden. Hoe kunnen deze lessen uit de geschiedenis ons helpen bij de uitdagingen waar we vandaag de dag voor staan?

Kunnen we ons werk beter in perspectief plaatsen als we naar de geschiedenis kijken?

De geschiedenis kan ons ook helpen herinneren aan de diepgewortelde trots die bijna alle verpleegkundigen en verzorgenden nog steeds in zich dragen. Hoe kunnen we deze beroepstrots verder versterken en uitdragen? En hoe kunnen we andere mensen inspireren om ook in de zorg te gaan werken?

Het bestuderen van onze geschiedenis is voor mij echt een soort van reflectie. Het helpt mij om de huidige zorgsector beter te begrijpen, te waarderen en vooral om te relativeren en om op een positieve manier naar de toekomst van ons mooie werk te kijken!

Tommie Niessen
Verpleegkundige, auteur en spreker
tommieniessen.nl

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments